Viki

Filkorn Viktória vagyok, óvodapedagógus, szakvizsgázott drámapedagógus, KMT akadémia mozgásfejlesztő, gyermekjóga oktató.

Három gyermek édesanyaként a mozgás fontos szerepet játszott a mindennapjainkban. Gyermekeim előbb úsztak, majd a fiúk éveken keresztül öttusáztak, ez azzal járt, hogy naponta vártam rájuk az uszodában. Úgy gondoltam én is hasznosabban töltöm az időmet, és míg a gyerekek úsztak, az alagsorban aerobikoztam. Majd később Zumba lett a nagy szerelem, aztán a Pilátesz felé fordultam.

A jógával való kapcsolatom életem későbbi szakaszában kezdődött. A Jógát mindig titokzatosnak tartottam, úgy gondoltam nem vagyok hozzá elég hajlékony. Kb. 9 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy most már kipróbálnám, és az óta magával ragadt. Egészségi problémáim miatt (derék-, váll-, hátfájás) megismerkedtem a gerincjógával, NMPT tornával, ami sokat segített problémáimon.

2019-ben Budapesten a Gerinc napon hallottam először beszélni Csíki Mariannt, a Jóga Móka rendszer megálmodóját, erről a csodálatos mozgásformáról, mely ötvözi a jógát a mozgásfejlesztéssel. Elhatároztam, hogy ez az én utam, ezt szeretném megtanulni.
Csíki Mariannál elvégeztem a Gyermekjóga-oktatói alapképzést és:
– Stabil Jóga alapjai,
– Ovi Jóga Meseországban
– Suli Jóga a tudás fájáról,
– Részképesség fejlesztés mesékkel modulokat.
Részt vettem a Bene Máté Gerincakadémia – Csíki Mariann által szervezett
„Gyermekanatómia” workshoppon.
Elvégeztem a Hangterápia és vezetett relaxáció gyermekeknek – Hangpancsi képzést, a KMT Akadémia által szervezett Komplex Mozgásterápia továbbképzést.

Óvodapedagógusként észlelem, hogy egyre több probléma van a gyermekek mozgásával, lelki világával. A gyermekjóga egy olyan komplexforma, mely ideális gyermekeink fejlődéséhez, mert nemcsak fizikálisan, hanem érzelmileg is támogatja azt. Segítségével csökkenthető a stressz, pozitívan hat a tanulási képességekre. Különösen azoknak a gyerekeknek segítenek az ászanák, akiknek a mozgáskoordinációjukkal problémájuk van, de a
figyelemzavaros, tanulási nehézségekkel küzdőknek is ajánlott, mert nagymértékben javulhat a koncentrációjuk. A jógagyakorlatok során hangsúlyt fektetünk a helyes testtartására, légzésre, számos szociális készséget fejleszt.