Tündi

Sándor Tünde vagyok, eredeti végzettségem  közgazdász. A szakmámból adódóan nem tudtam elkerülni a túlhajszolt életet, a határidők okozta feszített munkatempót, az anyagi világ földhözragadtságát. Ezért aztán kerestem is valahol ennek az ellenpólusát, ahol le lehet nyugodni, fel lehet töltődni, és így találtam rá a jógára.

Szender Nikinél kezdtem jógázni 2005-ben Székesfehérváron, és hamar tudtam, hogy ez az én utam, és többet szeretnék tudni. Így az ő tanárához, Bálint Jánoshoz kerültem Budapestre. Nála végeztem az oktatói képzést, jelenleg a Yoga Alliance RYT-500-as nemzetközi diplomájával rendelkezem.

Gyermekeim születése alapvető változást hozott az  életemben. Máshogyan ugyan, de itt is „talpon” kellett lenni, aki szülő, annak nem kell magyarázni, hogy mit is jelent állandóan „rendelkezésre állni”. A jóga eszközrendszere azonban nagyon sokat segített a mindennapokban ebben az időszakban is. Ez a korszak magával hozta a Kismamajóga oktatói, Babás jóga oktatói és Gyermekjóga oktatói képzéseket is. Mindegyik rendkívül élvezetes és tanulságos volt.

Aztán ahogy nőttek a gyerekek, és egyre nehezebbek lettek, és én még továbbra is cipeltem őket (hordozóban), elég sokszor fájt a hátam és a derekam. Akkor fordultam a Gerincjóga felé, akkor mélyedtem el jobban a gerinc anatómiájában, és a gerincbántalmak megszüntetését vagy enyhítését elősegítő gyakorlatokban. Tényleg, komolyan sokat segített.

Az igazi áttörést azonban Bene Máté Természetes Mozgásminta (NMPT) tréningje hozta. Később, amikor újra elkezdtem irodai munkát végezni, ismét jelentkezett a derék- és nyakfájás. Ekkor már tudtam, hova kell mennem képzésre, és el is végeztem az NMPT tanfolyamot. Ez visszaadta nekem a helyes mozgásmintára való képesség lehetőségét. Változott a jógagyakorlásom is ezáltal (persze pozitív irányban). Az NMPT Kids képzést is elvégeztem, hogy gyerekeknek is oktathassam.

Legújabb szenvedélyem a női jóga, amit Regősvölgyi Reginánál tanultam, és nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog szippantani. Ezt én is még csak tanulom, de nagyon lelkes vagyok, egyszerűen imádom.

A jóga számomra több, mint mozgás, egyszerűen teljessé teszi az életem. Tölt, kiegyensúlyoz, boldogságot ad, és utat mutat az élet egyfajta mélyebb megértéséhez. Segít túllépni a nehezebb időszakokon, segíti az elengedést, megváltoztatja a hozzáállást. Lépj Te is erre az útra, légy tudatosabb, koncentráltabb, tisztább és boldogabb! Ha úgy érzed, nincs elég fizikumod, állóképességed, fáj a hátad, és szeretnéd magad jobban érezni, fejlődni, erősödni, akkor gyere és keresd a határaid!

Az óráimat igyekszem úgy felépíteni, hogy mindenki jól érezze magát, legyen sikerélménye, ugyanakkor érezze meg, mit is jelent a határok feszegetése. Kihívások, erőfeszítés nélkül ugyanis nincs fejlődés. Ez persze idő és kitartás kérdése is.

Ha pedig nem vonz a jóga világa, de szeretnél a mindennapokban könnyedebben „működni”, akkor nézd meg az NMPT lehetőségeket. Ha rendbe teszed az alapokat, bármilyen sportodba beviheted, és elkerülhetsz későbbi problémákat. Feltétlen próbáld ki!