NMPT

A TERMÉSZETES MOZGÁSMINTA TRÉNING

Gondolkodtál már azon, hogy kit tekinthetünk egészségesnek? A gerinc területén ez egy nagyon nem egyértelmű kérdés. Azt alapfeltevésnek tekinthetjük, hogy a gerinc helyes és természetes görbületeinek a megléte a gerinc megfelelő működésének alapvető feltétele. Ha ezek az ívek megtartottak, akkor jó eséllyel az izmaink úgy, és arra húznak, amerre kell. A gerincet stabilizáló szalagok lefutása és húzásiránya is megfelelő, és az idegrendszer egy jól meghatározott minta szerint megfeszítve az izmainkat hozza létre a mozdulatainkat. Ez az a felállás, amiben a testünk ideálisan tud működni: nincsenek fokozott nyíróerők, nem koptatjuk magunkat sehol, a gerinc működése energiahatékony és optimális.

Születésünk után kb. 6-7 éves korra válik kiforrottá mozgásrendszerünk, és a test megtanulja úgy mozgatni, tartani és használni magát, hogy közben a lehető legkevesebb energiát égesse, és a lehető legkevésbé terhelje meg a saját alkatrészeit. Hasonlóvá válik, mint egy zseniális számítógép, és egy tökéletesen beállított műszer kombinációja: nincs túlterhelés, nincs túl sok hiba.

Az ember 6-7 évesen iskolába kerül, ilyenkor a test természetes működésével nem igazán kompatibilis tartós ülő pozícióval keményen elkezd dolgozni a tartáshibáin. A feje előre helyeződik, és a görnyedő testtartás miatt pár jellemző lágyrész hamarosan zsugorodni kezd a testén. Mivel a test kitér a megfelelő statikai helyzetből, egyre energiaigényesebb lesz „saját magát megtartania. (Egyre több nem elsősorban erre való izom fog dolgozni a test súlyvonalától egyre távolodó alkatrészeinek megtartásán.) Mivel ezek az izmok „el vannak foglalva” a test egyensúlyának megtartásával, a rendes mozgásokban már nem, vagy nem pontosan úgy vesznek részt, ahogy a „gyári minta” szerint szükséges lenne. A fokozódó statikai terhelés, és az így „kieső” izomrostok növekvő száma miatt az idegrendszer a fenti folyamattal párhuzamosan „kénytelen a mozgások létrehozásához megtanulni” más utakon, más sorrendben használni az izmokat, mint ami ideális lenne.

A korral kialakuló természetes degenerációk lassan alakulnak ki, így ezekhez a “számítógép” alkalmazkodni tud, újra írja rájuk a szoftvert, így a dolog tünetmentesen tud zajlani. A test erősen túlbiztosított, az idegrendszer pedig bármit megtesz, hogy a helyváltoztatásunkat – lokomóció – és a mozgásunkat biztosítsa, így nagyon gyorsan tanul új mintákat. Más izmok, más módon, más húzásiránnyal kezdik mozgatni az ízületeket, melyekben így egyre erősebb kompressziós- és nyíróerők jönnek létre.

Ebből az egészből sokat az emberek többsége nem vesz észre. Először csak fáradékonyság, ingerlékenység, majd itt-ott kisebb izomfájdalmak jelzik a problémát. Fájdalmak a lapocka körül, fáradékony derék mutatja, hogy a terhelés nem oda esik, ahová kéne. Ha az ember ilyenkor sportolni kezd, akkor szintén a rossz mintát használja, és bár a sportnak ezer és egy jótékony hatása lesz, de a mozgás-szervrendszer ízületeit és lágyrészeit így erősen igénybe veszi.

Az NMPT (Natural Movement Pattern Training) egy természetes mozgásminta korrekciós rendszer, ami a már kialakult rossz mozgásmintát javítja ki és „programozza újra”. Tulajdonképpen a harmonikus, kiegyensúlyozott izomműködést állítja vissza. Ez az az állapot, amikor fájdalmak nélkül, könnyedén éljük a mindennapokat, nem koptatjuk az ízületeinket, és a gerincünket tartó izom- és szalagrendszer működése, teherviselése ideális.

Egy bonyolult látásmód, egy technika, ami viszont egy nagyon egyszerű gyakorlatrendszerben jelenik meg, mely a hardver és a szoftver egyidőben történő helyreállításával segít a tréningen résztvevőknek abban, hogy kidobálják a testükből az összes olyan mintát, mely idő előtti degenerációhoz, elöregedéshez, fájdalmakhoz vezet.

De nézzük meg egy kicsit jobban, hogy vajon mitől is más ez a tréning, mint az összes többi gerinces edzés?
 
Miért kap ekkora hangsúlyt ez a négy betű?
 
Hát lássuk akkor, mire képes az NMPT amire a többiek nem!
• megelőzi a gerincsérvet – a csípőízületi – térdízületi – vállízületi problémákat
• korrigálja a rossz tartást, a testen végigsöprő statikai változásokat
• aktivizálja a rég elfeledett/kikapcsolt izmokat, amik a gerinc, és más ízületek egészséges állapotának fenntartásához feltétlenül szükségesek
• kikapcsolja, és ellazítja az addig helytelenül, pótcselekvésre kényszerített izmokat, amik feszülnek, fájnak
• biztosítja az izmok energiahatékonyságát
 
Biztosan tapasztaltad már, hogy akinek gerincproblémája van/volt annak idővel gyakran alakul ki csípő, váll, térdízületi problémája is. Az NMPT egy tökéletesen felépített, mindig az egyéni célokra fókuszáló Természetes Mozgásminta Tréning, ami pont az ilyen mozgesszervi problémák kialakulásában nyújt hatékony segítséget.
Korrigálja a hibás/rossz mozgásmintákat, ezáltal képesek leszünk megelőzni a gerinc és ízületi problémák kialakulását, illetve újra kialakulását, mint például:
• nyaki-, ágyéki gerincsérv és az erre irányuló műtéteket
• tenisz-, golfkönyök
• az előrehelyezett fejtartás okán kialakuló fejfájást
• gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgást és szédülést
 
Miért van szükség NMPT Instruktorokra?
„ …egy NMPT instruktor óriási preventív erővel fogja tudni megtartani az óráját. Persze ez a munka csak akkor tud hatékony lenni, ha a „hardver”, a test ízületei, lágyrészei képesek felvenni az ideális helyzeteket.” A különbség egy ilyen irányban képzetlen edző és egy NMPT Instruktor között az, hogy miközben az NMPT Instruktor oktat, eközben folyamatosan figyeli is a vendége testében futó „mátrixot”. Miközben mozogsz, látja a háttérben futó hibás mintákat, és folyamatosan futtatja azokat a korrekciós modulokat, melyek letiltják a kóros reflexeket és kijavítják a hibás működést….

Részt vehetsz egyéni és csoportos NMPT órákon is. Keress bátran!