Gerinces blog 1.

►  Mit tegyél meg azonnal, ha beáll a derekad, hogy gyógyszer nélkül percek alatt elmúljon a fájdalom? Mit tegyél meg utána, hogy ne kerülj vissza ebbe az állapotba?


Jártál már úgy, hogy egy látszólag ártalmatlan mozdulat után belenyilallt a fájdalom a derekadba, és megmozdulni is alig bírtál?

Te csak éppen kivetted az utazótáskát a kocsiból. Vagy léptél le a lépcsőn. De lehet, hogy a zuhanyzó küszöbét akartad átlépni. Akkor történt a baj. Összegörnyedt testtartással, a derekadat fogva azt se tudtad, mit tegyél, hiszen a fájdalom miatt még mozdulni sem tudtál.

Amikor aztán valahogy a földre küzdötted magad, bevettél egy fájdalomcsillapítót, és azon gondolkoztál, hogy mit csinálhattál rosszul.

Amikor már tudtál mozdulni, elkezdtél utánaolvasgatni a derékfájásodnak. Felkutattad a netet, és mindenhol azt olvastad, hogy helytelen testtartás, gyenge izomzat, porckorongsérv, fokozott ágyéki görbület, mozgásszegény életmód stb. okozza.

Beszélgettél az ismerőseiddel is, és mindenhol fájdalomcsillapítókat, ágynyugalmat, masszázst, manuálterápiát, kineziotape-et ajánlottak és a you tube-on talált videós tornákkal próbálkoztál. Több mindent kipróbáltál, hogy jobb legyen, de ezek mind csak kidobott pénznek és elfecsérelt időnek bizonyultak, mert tartós javulást nem értél el.

A mindennapokban egész máshogy kezdtél mozogni, minden helyzetben a derekad védelme lebegett a szemed előtt.

Tudat alatt minden mozdulatoddal védted a derekad, egyenes háttal guggolsz le a mai napig a földön lévő tárgyakért, és mivel nem mozgatod ezt a területet, nem is jó a vérkeringése, egyre erősebb izomkötegek jelennek meg a derekadban, és aztán csak azt veszed észre, hogy egyre jobban fáj az egész hátad. Ez egyértelműen annak a jele, hogy nem a megfelelő módon akartad a fájdalmaidat megszüntetni.

Mostanra már kimerült, nyűgös vagy, mert a fájdalom mindig visszatér, és te nagyon félsz attól, hogy újra beáll a derekad. Folyamatosan elviszi a figyelmed a munkáról, a gyerekekről, mindig ott van a tudatodban, hogy a derekadat védő mozdulatokkal mozdulj, amitől kevésbé tudsz a munkádra és a családodra koncentrálni.

Hát akkor figyelj, most megtudhatod, hogy miért nem értél el javulást, mert egy dolgot még nem mondott el neked senki. Ahelyett, hogy a tüneteket kezelnéd, tartós megoldásra van szükséged. Először is a jó mozgásminta elsajátításával kell kezdened, mert fizikai szinten ez fog tartós javulást eredményezni.

A mozgásrendszered alapjait a megfelelő módszerrel kell rendbe tenned, olyan gyakorlatokkal, amik újrastrukturálják a gerinced működését az alapoktól újra felépítve. Amik az egész rendszert kezelik, és alapjaiban változtatják meg a tested terhelését, hogy végre ne pusztítsd tovább. Ehhez pár egyszerű, de lézerpontosan célzott, precízen beállított gyakorlatra lesz szükséged.

De! Ez még mindig csak a kezdet.

Ezután meg kell értened, hogy a fájdalmaid nagyon nagyrészt lelki eredetűek. Nem láthatóak. Mázsás súlyként nehezednek a hátadra. És ezeket is cipeled. Percről percre. Óráról órára. Napról napra. Évről évre….

Ide sorolhatjuk a jelenlegi életben megtapasztalt hirtelen stresszhelyzetekből adódó feszültségérzést, idegeskedést, vagy éppen félelemérzetet. Feszült helyzetben megváltozik a tested statikai állapota, képzeld csak magad elé, hogy milyen egy  stresszes test, az izmok megfeszülnek, a vállaidat felhúzod, a mellkasodat bezárod, hogy védjed magad. Ezeket a feszültségeket ha nem tanulod meg a megfelelő módon kicsatornázni, akkor a testedet pusztítja tovább, elraktározódnak az izmaid görcsös állapotában. Aminek a következménye az lesz, hogy beáll a derekad, és nem tudsz mozdulni sem.

Az eddigi életed során felhalmozott stresszt, negatív érzelmeket szintén meg kell tanulnod a megfelelő módon feloldani, mert egy negatív érzelmi állapot, amit esetleg gyerekkorodtól cipelsz magaddal, és amiben jól benneragadtál, görnyedt testartást okoz, ami végső soron szintén a gerinced állapotának a romlásához vezet. Te is el tudod képzelni, milyen egy önbizalomhiányos, lehangolt, elégedetlen ember testtartása.

Ezért hát hatékony módszerekre van szükséged a feszültség és negatív érzelmek testedből való eltávolítására. A fizikai és érzelmi tested együttes kezelésével, speciális felszabadító technikák elsajátításával, majd a gondolataid átformálásával. Ezeket bárki meg tudja tanulni, begyakorolni, és a kötöttségekkel, korlátokkal teli élet helyett egy felszabadult, önfeledt életet megtapasztalni.

Tartós javulást, igazi változást a fizikai és a lelki működés együttes megváltoztatása fog hozni. Egyik sem működik önmagában. Hiába javul a testtartásod, és tanulod meg, hogyan kell energiahatékonyan működnöd, a stresszhelyzetek, lelki problémák újra és újra kibillentenek a központodból.

Hiába oldod fel a lelki terheid, ha a rossz mozgásmintával biciklizel, futsz, vagy a rossz mozgásmintával ülsz egész nap a munkahelyeden, akkor is meg fog fájdulni a derekad előbb-utóbb, ha már az égvilágon minden lelki problémádat megoldottad.

Az esetek 9 %-ban előfordulhat, hogy elég lesz csak a torna, igen, de valljuk be őszintén, a 91%-nak jóval nagyobb az esélye.

Ahhoz, hogy ne fájjon végre a derekad, kezdd el lepakolni magadról a terheket! Nyugtasd le az idegrendszered a légzésed megfelelő beállításával, relaxációval, meditációval. Térképezd fel a negatív érzéseidet, a korlátozó hiedelmeid, amik korlátoznak abban, hogy jól érezhesd magad. Írd felül a rossz fizikai és a negatív érzelmi mintáidat a helyes mozgásrendszerrel, és a pozitív, nem korlátozó érzelmekkel.

Ha vannak gerincfájdalmaid, és úgy érzed, hogy szeretnéd felszabadítani magad a szenvedés alól, szeretnél kérdezni az elakadásoddal kapcsolatban, szeretnél beszélni a kihívásaidról,  amik megakadályoznak abban, hogy végre energikusan és önfeledten élhesd a napjaid, írj rám Messengeren, kötetlenül tudunk róla szót váltani, szívesen válaszolok a kérdéseidre, és segítek neked irányba állni. Ha azt látjuk, hogy van közös utunk, erről is tudunk beszélni, vagy elküldelek valaki máshoz, vagy küldök neked másik ingyenes anyagot a mélyebb megértéshez.

És akkor jöjjön a konkrét gyorssegély, ami egyből segít, ha éppen abba a helyzetbe kerülsz, hogy beáll a derekad.

Azonnal feküdj le a földre hanyatt fekvésben, és tedd fel a lábad egy székre úgy, hogy derékszögben legyen a térded, mindkét lábszára legyen rajta teljesen a szék ülőkéjén (ahogy a képen is látod).

Maradj így legalább 15 percet, és engedd, hogy oldódjon a feszültség a derekadban. Ha többet maradsz, az még jobb. Egy idő után érezni fogod, hogy enyhül a fájdalom, és lassan újra fel tudsz kelni, és tudod tenni a dolgodat.

Ezt nem akut állapotban is megteheted, akárhányszor csak jólesik. Akár minden este is, ha már végeztél a feladataiddal, és aludni mennél. Segít abban, hogy ellazítsa a derekad, és másnap kevésbé fájós derékkal ébredj.

Ebben a testhelyzetben kezdj el tudatosan lazítani, gondold át a napodat, és utána egyszerűen csak lazíts. Ne csinálj semmit. De tényleg semmit.  Aztán menj aludni, és pihend ki magad.