Gerinces blog 2.

►  Ha azt gondolod, hogy egyértelműen az MRI leleteden kimutatott porckorong kiboltosulástól fáj a derekad, akkor a tudomány mai állása szerint 90% eséllyel tévedsz. Mik a valódi okok, amik tönkreteszik a gerinced?


Ha te is kaptál olyan leletet, amelyen discus hernia, prolapsis vagy protrusio szerepel, akkor figyelj, mert nem attól fáj a derekad.

Porckorong degenerációt már egészen fiatal (huszonéves), egészséges embereknél is kimutattak MRI felvételeken egy tanulmány során (American Journal of Neuroradiology). Mivel nekik nincs semmilyen tünetük, nem is mennek orvoshoz, ezért ez ki sem derülne, ha egy-egy tanulmány során nem néznének rá az egészséges emberek gerincére.

Következtethetünk-e ebből arra, hogy nem a porckorong kiboltosulás okozza a fájdalmat? Hiszen ha ez az egészséges embereknél is jelen van, akkor neked miért is fáj a derekad?

Mivel ülőmunkát végzel, sokat ülsz görnyedt tartásban, előre helyezed a fejed, ezért a fejed átlagos 5 kg-os súlya helyett sokkal nagyobb súllyal, akár 15 kg-mal nehezedik a gerinced alsó részén található porckorongokra (ez egyszerű fizika, erőkar-áttétnek hívják). Ezt egész nap teszi, mivel a telefonodat is lehajtott fejjel nyomkodod, és a házimunkát is többnyire előrehajtott fejjel végzed (főzés, takarítás, vasalás, kézműveskedés, tanulás a gyerekekkel). Ilyenkor görnyed a hátad, fel vannak húzva a vállaid, zsugorodnak a mellizmok, befeszülnek a nyakizmok, helytelenné válik a légzésed, a hasi szerveknek sem tesz jót, vagyis minden szempontból káros.

Ez a fejed megnövekedett súlya miatt konkrétan 10 kg-os plusz súllyal terhel téged teljesen feleslegesen.

De nem csak a rossz ülés következtében változhat meg a tested statikája, hanem a különböző stresszhelyzetek és félelmek is hasonló testhelyzetbe kényszerítenek, amiben “behúzod füled, farkad”, felhúzod a vállaid, és görbíted a hátad. Megvan a kép előtted? Egy szomorú, lehangolt, érzelmileg “túlterhelt” ember testtartása?

Vagy ha olyan kihívások elé állít az élet, amelyeket nem tudsz megugrani, akkor az egy olyan teher, ami nyomja a vállad. Magyar nyelvünkben a nagy terhet visz a vállán nem véletlenül olyan beszédes kifejezés. A lelki terhek ugyanis nagyon tudják nyomni a vállunkat, ha ezeket nem menedzseljük. Olyan, mintha igazi súlyuk lenne. Megkeresik maguknak a helyüket a testedben, és ha nem tanulod meg kicsatornázni, ott ragadnak, különböző zavarokat okozva. Hosszú éveken át “nyomják a vállunkat”.

Tegyük fel, hogy ezeket a terheket most belepakoljuk egy nagy zsákba, a te zsákodba. Ez a te puttonyod. Ismerős a mondás, hogy tele van már a puttonyom?

De milyen terheket is cipelsz ebben a zsákban, amik mázsás súlyként terhelődnek rád? Mitől is görbül a hátad?

Tegyük fel, hogy olyan munkahelyed dolgozol, ahol

 • van egy kellemetlen kolléga/nő, akinek a beszólásait, megjegyzéseit nehezen viseled – 15 kg
 • a főnököd nem bízik benned, amit minden nap éreztet veled – 30 kg
 • nem tudod határidőre megoldani a feladataid, mert túl sok, és a kapkodás miatt többször kell a hibáidat javítanod, ami miatt lassabban haladsz – 25 kg
 • a kolléganőid sztorijai, amiben mindig mindent szuperül menedzselnek, egyszerűen a te sikertelenségérzésedet aktiválja – 20 kg

Vagyis mondjuk, hogy azoknak a munkahelyi helyzeteknek, amiknek a megoldásához nincs eszközöd, és stresszt okoznak benned, amiket nem tudsz kicsatornázni, átlag 20 kg-os súllyal jelennek meg a zsákodban.

Nézzük a családi szituációkat:

 • párkapcsolat – ha ebben is vannak olyan feszültségek, amiket nem tudtok megoldani – 40 kg
 • Ha bántalmazó kapcsolatban vagy, akkor ez messze sokszorosa – 150 kg
 • napi állandó harc a gyerekekkel, hogy mit is kellene szerinted megcsinálniuk – 70 kg
 • nagyszülők beleszólása a dolgaitokba, a “csak jót akarunk, kicsikém” effektus – 50 kg

Vagyis vegyünk a család miatt egy átlagos 50 kg-ot.

Eddig csak a munkahelyi és a családi helyzetek miatt 70 kg-ot terhet cipelsz a puttonyodban.

És akkor még nem beszéltünk a gyerekkorodról, amelynek során átélt érzelmi megterhelést szintén számszerűsíthetnénk. Ez itt már tényleg nagyon nagy szórást mutatna attól függően, hogy milyen környezetben nevelkedtél. A játék kedvéért számoljunk 20 kg-mal.

Majd jöhetnek a társadalmi tényezők:

 • világjárvány – 10 kg
 • gazdasági válság – 10 kg
 • háború – 10 kg

Eljátszadozhatnánk még a végtelenségig is ezekkel a számokkal, kilókkal, folytathatnánk a terhek „számolgatását”, de mostanra már érted a lényeget. Ezek után már nem csodálkozol, hogy 100-120 kg állandó teher alatt fáj a hátad, a derekad vagy a nyakad. Az a csoda, hogy még bírod valamennyire. De már nem sokáig.

De mit tegyél, hogy tartósan csökkentsd a terheid anélkül, hogy sok idődet elvenne?

Ahhoz, hogy a terheket csökkenteni tudd, egyszerre kell kezelni a fizikai és a lelki okokat is, nem csak a tüneteket. És nem külön-külön. EGY-szerre. EGY-ütt. EGY-ségben.

Hozd helyre a tartásod, tanuld meg a helyes mintát, ami a gerincedet konkrétan tehermentesíti. Erre nagyon jó központosító gyakorlatok vannak, amik célzottan segítik az energiahatékony mozgásrendszer kialakításást, ha egyszer megtanultad, egy idő után beépülnek a mindennapi működésedbe, és már gyakorolnod sem kell, mert a tehermentes működéssel tudsz majd mozogni.

Hozd helyre a légzésed, a helyes légzés a helyes testtartásban jelentősen csökkenti a stresszhelyzetekre adott túlkapásaid.

Tanuld meg kicsatornázni a feszültséget magadból, hogy ne gyűljenek tovább a testedben, és pusztítsák azt. Ülj le meditálni minden nap, akár csak 2 percre is. A meditációs technikák gyakorlása is megtanulható, és ha beépíted a mindennapjaidba, segít emelni az energiaszinted, és segít leküzdeni az egész napos fáradékonyságot.

Tárd fel a benned ragadt negatív érzelmi és gondolati mintákat, és tanuld meg átfordítani vagy eltávolítani magadból. Írd felül ezeket jó érzésekkel, és seperj ki minden félelmet és stresszt az elmédből. Ezeket is meg tudod tanulni. Ha ismered a negatív érzelmek és gondolatok eltávolításának, átfordításának technikáját, bármikor alkalmazhatod magadon. Jelentősen növeli az életörömöd.

Ha mindezeket megteszed, fájdalommentesen, energikusan, felszabadultan és önfeledten élheted tovább az életed. Amiben te lehetsz az a büszke anya, akinek mindenre van ideje, mindenkihez van türelme, és közben belül szabadnak és teljesnek érzi magát. Akire mások fognak irigykedni.

Nem számít, mennyire javítod a testtartásodat vagy tanulod meg kezelni a stresszt, ha nem foglalkozol egyszerre a fizikai és lelki terhekkel, sosem fogsz valódi eredményeket elérni! A fájdalmaid és lehangoltságod továbbra is ott lesznek, mint egy súlyos terhek, ami elnyom és megkeserít! Nem számít, mennyire próbálod elhessegetni a problémákat, ha nem szembesülsz velük, sosem szabadulsz meg tőlük! Szükséged van az egész testedet és lelkedet átfogóan kezelő megoldásokra, hogy végre megszabadulj a kínzó fájdalmaktól és negatív érzésektől! Csak akkor tapasztalhatod meg az igazi változást és boldogabb, egészségesebb életet!

Ha elakadtál, és szeretnél kérdezni az elakadásoddal kapcsolatban, szeretnél beszélni a kihívásaidról,  jelentkezz ingyenes konzultációra.

Előzetes időpontfoglalás telefonos konzultációra