Gerinces blog 9.

► Ismerős érzés a nyakfájás? Ismerős érzés, hogy túlterheltnek érzed magad? Hogy ingerült vagy és könnyen eldurran az agyad? Ismerős érzés a harag, a düh és a neheztelés? Hogy semmibe veszik az erőfeszítéseid?


Igen, könnyen meglehet, hogy ezek az érzések mind mind ismerősek. Mindennaposak. Már reggel azzal indul, hogy fáj a nyakad. Már ébredéskor morcos és nyűgös vagy, mert nem aludtál jól. Mindenki minden nyűgét rád teszi. Rengeteg elintéznivaló terhel, és alig van időd és lehetőséged az apró örömöket értékelni és élvezni.

Ismerős érzés az öröm? Ismerős a hála? A szeretet? Hányszor éled meg egy nap, hogy jól érzed magad? Úgy igazán?

Hogyan lehetne, hogy többször éld át az örömöt? Az elégedettséget? A könnyedséget, hogy nem fáj a nyakad, a hátad, nem szakad le a derekad 5 perc állás után? A büszkeséget, hogy ma is csináltál valami hasznosat, hogy jó anya vagy, hogy jó feleség vagy, hogy jó munkaerő vagy?

Lehet, hogy már sok helyen jártál a fájdalmaddal, sok mindent kipróbáltál. Voltál edzőnél, gyógytornásznál, jógázni, és még masszőrnél is. Némelyik talán enyhített is a fájdalmaidon, segített átmenetileg. De igazi áttörést nem hozott. Mindig visszatérnek a fájdalmaid. És terhelik a gerinced. Rossz a tartásod, és bár tudod, hogy ki kellene húznod magad, nem tudod tartósan fenntartani a helyes tartást. Lehet, hogy nem is érzed, hogy rosszul tartod magad, annyira berögzült a helytelen minta. Nem tanultad meg, hogy mitől lesz jó és mitől rossz. Ha kihúzod magad, lehetséges, hogy jobban fáj. Nem biztos, hogy tehermentesebb leszel, lehetséges, hogy még több feszültséggel terheled meg az izmaid, és ezzel még több fájdalmat tapasztalsz.

Ha nem a jó rendszer mentén gyakorolsz, akkor bizony lehetséges, hogy nem szűnnek meg a fájdalmaid. Sőt, lehetséges, hogy máshol is elkezd fájni.

De a mozgásminta csak az egyik része a történetnek. Nagyon sokszor már az is rengeteget segít, ha a helyes mozgásminta mentén gyakorolsz. De az esetek nagy részében a lelki dolgokkal is foglalkozni kell.

A lelkünk terhei, a rossz érzéseink ugyanis ugyanúgy terhelik a testet is. Ha tapasztaltad már, hogy egy teherrel kevesebb nyomja a vállad, tudod, milyen érzés. Ha volt már bánatod, ami elmúlt, akkor már átélted, hogyan könnyebbül meg a test is a bánat elmúltával. A lélek megkönnyebbülése ugyanis a testre is hat, könnyebbé teszi, és sokkal jobban leszel.

Egy önismereti módszerrel megértheted például, hogy miért úgy működsz, ahogy. Ráláthatsz a családi mintáidra, és megértheted a viselkedésed, a működési mintáid.

De a megértés még önmagában nem elég. Talán hoz egy kis megkönnyebbülést, hogy jól van, nem magamtól vagyok ilyen idióta, nem bennem van a hiba, én is csak ismétlem azt a mintát, amit a nagymamám, az anyukám.

De attól még nem tudod máshogy csinálni. Nem tudod a berögzült sémákat megváltoztatni. És a

A rossz érzések ugyanis folyamatosan ott vannak. A harag, a düh, a bűntudat, a tehetetlenség, az irigység, talán a szégyen és a szeretetlenség is. Hiába tudod, hogy nem jó így, nem tudod, hogyan változtasd meg az érzéseid. És ezek ugyanúgy terhelnek, mint az, hogy rosszul ülsz a gép előtt egész nap. Mert megváltoztatják a testtartásod is. Elviszik az életerőd, és hanyag lesz a tartásod. Vagy befeszült és görcsös. Fájdalom, fájdalom, fájdalom.

Vagyis a rendszeres, helyes mozgás nagyon sokat segít, de ha nem csökkented a lelki terheket, ha nem oldod fel a negatív érzéseket okozó blokkokat, akkor nem leszel tartósan jobban. Mindig a rossz érzések fognak felülkerekedni, és nem hagynak teret az örömnek, a felszabadultságnak, a hálának.

El tudod képzelni magadat felszabadultan, fájdalmaktól mentesen? El tudod képzelni, hogy te is úgy élj, hogy nem feszül be a nyakad, nem terhel a fizikai fájdalom? És nem terhelnek a lelki problémák sem? Nem visel meg, ha rosszallóan néznek a szüleid, az anyósód, vagy esetleg lehurrog a férjed? Vagy borzasztóan rendetlen és flegma a gyereked? Milyen lenne, ha ezek már nem érintenének meg? Ha ehelyett meg tudnád élni a hálát, a szeretetet, az örömöt? Egyre többször és többször minden nap?

Az érzelmi blokkok oldása hihetetlen gyorsan hoz változást, csak rá kell szánnod magad, hogy igenis dolgod van ezzel is. A jó rendszer mentén kérdésekkel vezetjük a tudatalattit arrafelé, amerre a saját megélésid igazsága van, és közben az egész energetikai rendszert megmozgatjuk annak érdekében, hogy az elakadás, a blokk kioldódjon, akárhol is rögzült a rendszeredben. Igen, bele kell menni a témádba, igen, meg kell tudnod mondani, hogy mi zavar, és igen, figyelned kell magadat közben.

Minden, ami feljön, iszonyatosan nagy kincs, amivel lehet dolgozni, és amit fel lehet oldani, mert nem csak tudatos szinten keressük az elakadást a működésünkben, hanem érzelmi szinten, energetikai szinten is megmozdul a történeted. Megváltoztatja a hozzáállásodat a környezetedhez, megváltoznak az érzéseid, és ezáltal a reakcióid is.

A blokk kioldásával azonban sokkal jobban fogod magad érezni, mert megkönnyebbül a lélek, és könnyűvé válik a test, a létezés. Új mintákat kezdesz el működtetni, új érzésekkel.

Mondok erre egy példát, ami nemrég esett meg egy vendégemmel.

Csenge banyapúppal jött hozzám (ez az a pukli hátul a tarkón), először csak gerinctréningre. A nyújtások, és a mozgásminta helyes beállítása sokat segített neki (Csenge körmösként dolgozik, és egész nap elég sokat görnyed a munkája során). Javított a testtartásán, és a kinézetén (sokat csökkent a púp mérete, és már tudja, hogy hogyan kompenzálja a rossz fejtartásból eredő problémáit). De még mindig sok gyerekkori sérelem terhelte a lelkecskéjét. Azt mondta, hogy nem tud örömöket megélni. Teszi a dolgát nap mint nap, látszólag rendben van az élete, anyagi gondjai sincsenek, de nem érez igazi érzelmeket, nem tud lelkesedni, örülni semminek.

Elkezdtünk dolgozni ezen a problémáján, és azt jött ki az ő esetében, hogy azért voltak letiltva az érzelmei, mert a felmenői sorsából (amennyire ő ismerte azokat) annyit rögzített a tudatalattija, hogy az érzések megélése életveszélyes. Márpedig ha életveszélyes megmutatnom, hogy mit érzek, akkor nem szabad érezni sem, így letiltotta magában az örömök megélését. Természetesen tudat alatt, mert ezeket nem direkt csináljuk magunkkal.

Ő maga sem gondolta, hogy a gyerekkorában tapasztalt élményeknek ennyire köze lehet a jelenlegi érzéseihez. És éppen azért nem gondolta, mert ez a tudatalatti programja volt.

Többek között ezt oldottuk fel nála. A legvégén azt mondta, hogy úgy érzi magát, mintha egy léggömb lenne. Megkönnyebbült a lelke.

Elbúcsúztunk, és rá két órára megírta, hogy milyen változásokat észlel magán. Tele van új érzésekkel, mennyire tud örülni egy-egy apróságnak, és mennyire szokja most ezeket az új érzéseket.

Azóta is jól van. És ez csak egy kicsi kis példa abból a rengeteg negatív érzésből, ami bennünk ragadt valamikor valaha. Ha megtanulod ezeket kioldani magadból, akkor nem nehéz elképzelni, hogy mire lehetsz képes akár te is pár hónap alatt.

Csak rajtad múlik, hogy mit szeretnél elérni, hogy mivel terheled vagy könnyíted magadat. Ehhez persze kell egy elszántság, kell egy kitartás és kell egy jó segítség. És akkor nem a nyakfájás, nem a szomorúság, a düh, a frusztráltság lesz az ismerős, hanem a pozitív érzések. Az öröm, a hála, a felszabadultság és a szabadságélmény.

Te melyik érzéseket szeretnéd ismerősnek megélni???

Ha úgy érzed, hogy elakadtál, és nem enyhülnek a fájdalmaid, nem oldódnak a terheid, és főleg a fájdalmak az ismerős érzések, nem az öröm és a szeretet, akkor írj rám Messengeren, beszéljünk a helyzetedről. Ránézünk a kihívásaidra, problémáidra. Megnézzük, hogy tudok-e neked segíteni abban, hogy megszűnjenek a fájdalmaid, és végre felszabadultan élhesd az életed.