Gerinces blog 8.

► Nem kell hónapokig, évekig terápiára járnod ahhoz, hogy jobban érezd magad, ha most minden napot küszködésnek élsz meg, és már gerincfájdalmak jelzik, hogy baj van!


Ha te is küzdesz azzal, hogy a helyzetedből adódóan
– sok teher nehezedik rád,
– érzelmileg is terhelt vagy,
– és nem tudod megszüntetni a derékfájásod, vagy nyakfájásod,
akkor tudnod kell, hogy gerincproblémáknál nagy eséllyel nem csak a mozgás fog eredményt hozni, hanem a stresszoldás, a lelki terhekkel való foglalkozás is.

Lehet, hogy nem kötötted össze a fájdalmaid a lelki problémáiddal, de érzed, hogy ezen a téren is kell a segítség. Lehet, hogy már jártál is valamilyen terápiára, és meggyőződésed, hogy régóta cipelt érzelmi terheket, traumákat csak hosszú évek alatt lehet feloldani, amihez sok időt és energiát kell áldoznod. És persze sok pénzt.

De ha te nem akarsz évekig különböző szakemberekhez járni, akik vagy tudnak segíteni, vagy nem, hanem megvan benned az önmagadért tenni akarás, akkor olvasd tovább ezt a posztot, hosszabban is kifejtem, hol vagy elakadva, és miért nem sikerült még megoldanod a problémáidat.

Az, hogy fizikai fájdalmaid vannak, vagyis sokszor érzed, hogy leszakad a hátad, a derekad, vagy már reggel úgy ébredsz, hogy minden mozdulatod fájdalmas, alig tudod bemozgatni magad, akkor az nagy eséllyel annak a jele, hogy testi szinten jelentek meg a lelki problémáid tünetei. A túlterheltség, a stressz, az időhiánnyal való küzdés miatti állandó sietségben levés.

Gondolj csak bele, hogy mennyire sok feladatod van, amit meg kell oldanod. Minden egyes nap egy kihívás, hogy helytállj a különböző szerepek mindegyikében, ráadásul úgy, hogy magaddal is foglalkozz, hogy ne robbanj le, mert akkor mi lesz veled vagy a családoddal? Ez az óriási felelősség és feladatmennyiség akkora terhet rak ránk, hogy sokszor megrogyunk annak súlya alatt.

Nem lehet mindig minden szerepben maximálisan helytállni. Nem lehet ennyi mindenben „top”-on lenni. Nem lehet ennyi terhet elbírni. Hidd el, hogy én ezt nagyon értem. Magamon is tapasztalom, nőként, anyaként, és mint jógaoktató, a tanítványaimon is látom.

A sok teher, ami nem kézzelfogható (hiszen fogalom), így logikusan nem is lehet súlya, mégis nyomja a válladat.

Hogy lehet, hogy aminek nincs is súlya, mégis nehéz?

Miért van az mégis, hogy iszonyatosan fáj a hátad? Meg a derekad? Volt már, hogy be is állt, és napokig megmozdulni sem tudtál.

Igen, a mentális és/vagy érzelmi terhek igazából ténylegesen nehezednek rád. Meggörbül a hátad, beesnek a vállaid, behúzod a nyakad, vagyis megváltoztatja a test statikai állapotát, és pusztítja azt. Mert a megváltozott terhelést a gerinc már nem bírja el. Ami el tud kopni, az el is kopik. A csontok, az ízületi porcok, a porckorongok. Ezek a degeneratív folyamatok pedig fájdalmakat okoznak. Vagyis szomatizálódnak a testedben.

Manapság már sokan írnak és beszélnek arról, hogy a szomatizáció egy természetes folyamata annak, hogy a nyomasztó, lehúzó, negatív érzések a testedben elraktározódva elakadásokat okoznak, és előbb-utóbb fizikai szinten, a test bármely pontján megjelennek betegség, fájdalom formájában.

Egyre többen állítják, hogy a megoldás az, ha nem csak a testeddel, hanem a lelkeddel is foglalkozol, elkezdesz terápiára járni, és kicsatornázni, kioldani a felhalmozott stresszt, és a benned ragadt negatív érzéseket, mintákat.

Egyre többen rájönnek, hogy szakemberhez kell fordulni: pszichológushoz, coachhoz, kineziológushoz, családállításra, vagy bármilyen egyéb terápiára, hogy kicsit jobban legyenek. Ez nagyon jó.

Egyre több helyről jön szembe, hogy foglalkozni kell a lelki problémákkal. Ez már sokkal jobb, mint ha csak gyógyszerekkel, vagy olyan gyors megoldásokkal próbáljuk megoldani a problémákat, amik nem hoznak tartós javulást.

A masszőr például, a manuálterapeuta, a csontkovács, stb. tud hozni átmeneti javulást kisebb-nagyobb problémákra. De ő sincs mindig kéznél. Időpontot kell foglalni, el kell menni hozzá. Ráadásul csak tünetet kezel, csak ideig-óráig javít az állapotodon.
De vajon mi az, ami tartós javulást fog hozni? Vajon mi a megoldás a régóta fennálló problémáid elengedésére?

Nagyon elterjedt nézet, hogy mivel a sérelmeidet régóta cipeled (szerintem egyébként gyerekkorod óta), ezért ez csak hosszú-hosszú folyamatban oldható ki, fájdalmas és nehéz terápiás munkával, segítővel, sok kellemetlen beszélgetéssel, hónapokon vagy éveken keresztül.

Hát igen, ezt így látjuk, tapasztaljuk, hogy ez az út ilyen. Hosszú, sokszor nehéz, és sok időt és energiát emészt fel. Az anyagiakról nem is beszélve, hiszen sok-sok alkalom szükséges a változáshoz. Ha egyáltalán van érdemi változás, mert sok esetben egy ponton a terápia megakad, és nem hoz radikális javulást.

De mit szólnál ahhoz, ha lenne egy olyan módszer, amit „csak” meg kell tanulnod, és önmagadon alkalmazva saját magadat tudnád „terápiázni”? Gyorsan, eredményesen, tartósan.

Tudom, hogy ez most nagyon szokatlanul hangzik, és valóban nehéz elhinni, hogy önmagad mestere lehetsz. Ráadásul meglepően hatékonyan.

Ha az alapprobléma ugyanis az, hogy mentálisan és érzelmileg folyamatosan terhelt vagy, akkor mindig jön valami tünet, fájdalom, betegség, vagy lehangoltság, fáradtság, depresszió. Ilyenkor mindig macera, hogy kihez is menj, mikor és mennyiért. És a nagy kérdés még mindig ott van, hogy tényleg segít-e?

De ezek a fájdalmakat okozó negatív érzések kioldhatók otthon, egyedül, önmagadban is. Az érzelmi blokkok oldásának van egy csodálatos technikája, ami az energiapályákban ragadt érzelmi blokkokat, elakadásokat szünteti meg. Az egész testedben.

Nem is kell kutatnod, hol van az elakadás. Nem kell különböző feltáró technikákat kipróbálnod. Csak a problémát kell jól megfogalmazni, és minden szempontját körbejárni. És közben a megfelelő technikát alkalmazni. Magadnak, bárhol és bármikor.

Akkor és ott, amikor a probléma felmerül. Amikor a fájdalom, a stressz vagy a rossz érzés megjelenik.

Nem kell szakértőt keresni. Nem kell időpontot foglalni. Nem kell érte fizetni. Csak addig, amíg valaki meg nem tanítja neked. Igen, te is képes vagy megtanulni!

Ahhoz, hogy nagyobb eredményeket érj el, szükséged van egy mentorra, aki megtanítja neked, hogyan tudsz ennek a technikának a segítségével mélyebbre ásni. A neten, a könyvekben csak a felszínt találod. A felszín pedig csak kis eredményeket hoz.

Ha te sem szívesen járnál segítőhöz hosszú-hosszú évekig, nem szeretnél a saját fájdalmaidban dagonyázni hosszú-hosszú terápiák alkalmával, és nem utolsósorban nem szeretnél rá évekig rengeteg pénzt elkölteni, akkor ez a módszer – ahogy nekem is, és az ügyfeleimnek is – neked is beválhat.

Egy megfelelő rendszerben meg tudod tanulni, és ha már elsajátítottad, akkor egy olyan eszközt kapsz a kezedbe, ami örökre a tiéd.

Amivel az életed további részében már önmagadat menedzselve fogod oldani a saját feszültségeidet, és ezáltal megszüntetni a testedben szomatizálódott tüneteket.

És azt már nem is mondom, hogy nem csak a gerincproblémádat kezeli (egy megfelelő mozgásterápiával párhuzamosan), hanem a lelked könnyítésén túl az életed minden területén segít. Átformálja a negatív érzéseidet pozitív érzésekké.

Képzeld csak el, hogy egy energiával teli, felszabadult, fájdalommentes életet élsz!
Ha továbbra sem hiszed el, hogy ez lehetséges, akkor sincs baj. Sok más módszer van, a te döntésed, hogy hány évig szeretnél próbálkozni, melyik a számodra legvonzóbb út. Biztosan segít az is, biztosan jobb lesz úgy is, ahogy te gondolod. Remélhetőleg tartósan. Kérdés, hogy mennyi ideig tart, és mennyibe kerül.

De minek szenvednél olyan sokáig, hosszasan, időt, energiát és pénzt nem spórolva? Ha lehet gyorsabban is, kevésbé fájdalmasan? Nem állítom, hogy teljesen fájdalommentes. Az önmunka, a szembenézés a nehézségekkel vitathatatlanul fájdalmas. De a tapasztalok alapján az általam tanult és tanított módszerrel jóval rövidebb ideig tart. És jóval gyorsabban hoz igazi, tartós eredményt.

Ha te is elkötelezett vagy abban, hogy megtanulj önmagadon segíteni, írj rám Messengeren, kötetlenül tudunk beszélni a helyzetedről, nehézségeidről. Ha tudok, küldök még cikkeket a jobb megértéshez, hogy irányba állhass. Ha pedig tudok neked segíteni, arról is beszélhetünk.