Gerinces blog 4.

►  Ha a munkád során egész nap egy számítógép előtt ülsz, és nincs időd minden nap átmozgatnod magad a család és a sok teendő miatt, akkor figyelj, elmondom, mi a 8 legnagyobb probléma a sok üléssel, és hogyan tudsz változtatni, hogy megszüntesd az állandóan visszatérő gerincfájdalmaid.


A sok üléssel nem csak az a probléma, hogy rossz testhelyzetben teszed mindezt, hanem egyéb következményei is vannak, amikre lehet, hogy nem is gondoltál eddig.

Vegyük sorra, mik is ezek a problémák.

  1. A leggyakrabban előforduló probléma, hogy rosszul ülsz. Képtelenség órákon keresztül tök egyenes, porckorongot nem terhelő tartással ülni. Begörbül a hátad, előrehelyezed a fejed, ami óriási mértékben terheli éppen azokat az alkatrészeidet (porckorongok), amik a legkönnyebben sérülnek. Ezt már több helyen is írtam, itt most nem is megyek bele a részletekbe, egyszerű fizika az egész.
  2. A számítógép előtti munkavégzés (és játék is) inaktivitást eredményez. A mozgás hiánya miatt az izmok tömege elkezd fogyni, pont úgy, ahogy egy begipszelt végtag alatt. A kevésbé használt hátizmokban ez a folyamat még gyorsabban megy végbe. Gyenge vagy elsorvadt izomzattal pedig sokkal nagyobb a degeneráció kialakulásának veszélye.

Vagyis mindenképpen mozgatni kell a gerincmenti izmaid, mégpedig olyan célzott gyakorlatokkal, amelyek éppen azokat az izmokat „növesztik” vissza, amelyek a nem használattól elvesznek. Mindezt olyan módon, hogy nem fokozod tovább a nyomást az amúgy is terhelt porckorongokon, vagyis dekompressziós módszerekkel, a helyes mozgásminta kialakításával.

Ráadásul az izmok mozgatása (összehúzódása és megnyúlása) állítólag a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában is szerepet játszanak. Így a nem mozgatás fokozza a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát is.

És a tévhittel ellentétben nem az a lényeg, hogy a 8 órás ülés után egy-két órát edzeni menj, mert egy óra testmozgás nem törli el a több órás ülés okozta káros hatásokat, hanem sokkal inkább 20 percenként, de legalább óránként szakítsd meg az ülést egy megfelelő átmozgatással. Ez lehet akár fél perces is, nem kell sok időt rászánni.

  1. A rossz (görnyedt) ülésben az energia nem áramlik úgy a gerincben, mint ha egyenes háttal tudnál ülni. Ettől sokkal hamarabb elfáradsz, inaktívvá, sőt passzívvá válsz, olyannyira, hogy nem csak a mozgástól, de az élettől is lemegy a kedved. Befelé fordulóvá, depresszióssá, szorongóvá válhatsz, egyre több negatív érzéssel és gondolattal. Ezek a negatív érzések könnyen eluralkodnak, szokássá válnak, és egy olyan ördögi spirált indítanak el, amelyből nagyon nagy tudatossággal lehet csak kijönni.

Már félóránként egy perc átmozgatás is mutat jótékony hatást az inaktivitásból való kilábalásra. És mivel a mozgás energetizál, így a munkavégzés is hatékonyabb lesz, ha át tudod mozgatni magad többször is napközben. Nem is beszélve arról, hogy a kedved mennyivel jobb lesz.

  1. Görnyedt tartásban a hasi szervek sem kapnak elég „helyet” és vért az optimális működéshez, így emésztési problémák alakulhatnak ki. Ez már önmagában is hozzájárul az elhízáshoz, de ha még ülés közben nasizol is, mert ezt kapcsoltad össze az ülő és passzív életmóddal, akkor egyenes utad vezet az elhízásig. Ez természetesen ez énképedet is rontja, újabb és újabb negatív érzésekkel és gondolatokkal terhelve.
  2. A nem mozgásban az ízületek is beszűkülnek, nem lesznek elég olajozottak a könnyed mozgatáshoz, és ráadásul a méreganyagok is felhalmozódnak bennük a megfelelő folyadékáramlás hiánya miatt. Az izmok           zsugorodásával együtt ezek a beszűkülések tartóssá is válhatnak. Ekkor jön majd a csípőprotézis, a térdkopás és társai.
  3. Rossz tartásban a tüdőd is szenved és nagyon messze kerülsz attól a helyzettől, hogy kialakuljon a helyes légzésed. Összenyomott tüdővel képtelenség mély levegőket venni, ami köztudottan stresszcsökkentő hatású, és egész nap csak pihegni fogsz. Ettől igazán nem jut elég oxigén a szerveidhez és a sejtjeidhez, amitől fáradékony és enervált leszel.

Már attól, hogy ezeket írom, nyomasztó érzés kerít hatalmába, hát még ha egész nap ebben a nyomasztó helyzetben vagy, akkor az milyen terheket tesz rád feleslegesen.  Teherből amúgy is van elég. Azokat éppen megszüntetni, kicsatornázni, kioldani, feloldani, eltávolítani kell, nem pedig még gyűjteni (erről is írtam korábban egy posztban)

  1. Amennyiben 8 órát kell munkahelyen dolgoznod, akár home office-ban, akár irodában, már az önmagában egy mentális kötöttség, hiszen nem végezheted szabadon azt, amit szeretnél. Ott kell ülnöd, és végezned a munkád. Ha szereted, amit csinálsz, és sokszor elmélyülsz benne, akkor azért az kárpótol az elveszett mentális szabadságodért, de lehet, hogy ha megkérdezném, hogy ki az, aki a munkahelyéért éli az életét, nem sokan jelentkeznétek. Valljuk be, hogy az irodai munkától nem igazán szárnyal a lelked. Sőt, majdnem biztos vagyok benne, hogy igazából rengeteg felesleges és haszontalan dolgot végzel abból a szempontból nézve, hogy téged mi tenne igazán boldoggá. Vagyis egy szóval kifejezve lélekölő. Legalábbis ekkora mennyiségben biztosan.

Ha még ezt tetézi sok értetlen, lusta, vagy éppen rosszindulatú kolléga, vagy netán egy borzalmas főnök, akkor jön a 8. pont:

  1. A munkahelyed az érzelmi háborúk színtere. A túl sok stressz teljesen frusztrálttá, idegessé, fáradékonnyá tesz, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy oda vagy kötve a székedhez, és még oldani sem tudod a stresszt, akkor kész az érzelmi káosz az életedben. Egy darabig elvagy vele, mert mégiscsak meg kell élni valamiből, és a munkahelyed hozza a pénzt, de hosszú távon egészen biztosan jelentkezik valamilyen fizikai és/vagy mentális tünet.

Igen, tudom, hogy most azzal jössz, hogy nincs időd mozogni. Meg különben is, hogy nézne ki, ha olykor-olykor felállnál az asztalod mellől, és elkezdenéd átmozgatni magad a munkahelyeden. Vagy ha kimennél, hogy más ne lássa, akkor azt éreznéd, hogy azt a látszatot közvetíted, hogy sokat lógsz. Ezt nem teheted meg. Így aztán inkább ülve maradsz. Sokat.

Pedig az ülés inaktívvá tesz. Amiből nagyon nehéz kimozdulni. Talán az a legnehezebb az egészben. Átállni az inaktivitásról az aktivitásra. Megmozdulni a mozdulatlanságból, a punnyadtságból. Pedig nagyon fontos tudatosítani, hogy szükség van a mozgásra, mozgatásra, átmozgatásra. Enélkül a tudatosítás nélkül nem megy.

És  nincs időd terápiákra sem járni, nem vonulhatsz el pár napra feltöltődni, nem szakadhatsz ki se a munkából se a családból, mert utána még nagyobb lesz a szívás, még több elmaradt munka terhe nehezedik rád.

Tudom. És értem is. Én is pont így voltam vele. Egyszerűen nem fért bele az életembe, hogy hetente többször eljárjak mozogni. Illetve hiába jógáztam, azt sem a jó mintával tettem, és jöttek a fájdalmak. Ezért tanultam meg a helyes mozgásminta eszközrendszerét, amelyet akár ülés közben is tudatosítani tudtam, hogy ne fájjon annyira a hátam. De a jógagyakorlásomba is beépítettem. Ha éppen nem jógáztam eleget, akkor is tudtam, hogy kell a fizikai terheket oldani mindössze pár perc alatt. Lézerpontos, célzott gyakorlatokkal.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakorlatokat végzel. Ahhoz, hogy a sok ülés ne okozzon neked gerincbántalmakat, nem elég, hogy eljársz néha aerobikra vagy akár jógára. Napközben is meg kell mozdulnod. Célzott gerincgyakorlatokkal, megfelelő átmozgatással, lézerpontosan irányított izomösszhanggal meg lehet előzni az ülés okozta gerincdegenerációkat. A rossz ülés okozta egyéb problémákat. A belső szervek, ízületek megfelelő működéséhez, a helyes légzéshez, az energia szabad áramlásához szükséges helyes mozgásminta megtanulásával.

És az a szuper benne, hogy nem kell sok-sok óra hozzá, viszonylag kevés idő beiktatásával el lehet érni azt a tudatosságot, amit aztán bele tudsz integrálni az ülő testhelyzetbe, hogy ne terheld rosszul a gerinced. Ne fájjon, és ne legyen belőle se gerincműtét, se idegbecsípődés.

Ezeket a gyakorlatokat el lehet sajátítani, be kell gyakorolni, és életed végéig ott lesznek a tarsolyodban eszközként arra az esetre, ha esetleg megfájdulna a derekad, a hátad, vagy a nyakad.

De azért fontos azt is tudatosítani, hogy ez nem lesz elég. Ha lelki terhek is nyomasztanak, akkor mindig vissza fogsz gravitálni abba a rossz testtartásba, amitől a fájdalmaid visszatérnek. Anyaként pedig éppen elég teher nyomja a vállad, és ezek alatt a terhek alatt még nehezebb rávenni magadat, hogy mozogj.

A fizikai rendszer helyes, tehermentes működésének elsajátításával párhuzamosan azonban sajnos rá kell nézni azokra az érzelmi blokkokra, elakadásokra is, amelyek eddig visszaállították a helytelen testtartásod mintáját. Mert hiába mozgatja ki a csontkovács a csigolyáid, hiába jársz masszázsra, a negatív érzelmekhez tartozó feszült testhelyzetek, és az ebből adódó energiablokkok, elakadások mindig visszaállítják a gerinc helytelen statikáját. Amitől aztán újra megfájdulsz. Ez rossz hír, de nem fogod megúszni a lelki munka nélkül.

Ha például felhúzott vállakkal ülsz a munkahelyeden egész nap, akkor bizonyára a nyakad fog befeszülni, a csuklyásizom, és az ehhez az izomhoz tartozó energiapályán elakad az energia (életerő) megfelelő áramlása. Azt is fel lehet tárni, hogy érzelmileg milyen minta kötődik ehhez nálad, pontosan mit is élsz meg, amikor ugyanebbe a testhelyzetbe “kényszeríted magad”, és éjszaka is így alszol. Ennek teljesen biztosan az lesz a következménye, hogy reggel ébredéskor nagyon fáj a nyakad. Ha a megfelelő feltáró folyamattal felszínre hozod azt az érzelmi stresszhelyzetet, ami ezt az állapotot okozza, akkor ez a stressz kioldható a nyakadból.

Ezek után, ismerve a helyes tartáshoz tartozó mozgásmintát, esélyt sem adsz a nyakfájásnak.

A megfelelő rendszer mentén haladva kialakíthatod a fájdalmaktól és korlátoktól mentes életet. Kell hozzá némi tudatosság és elszántság, igen. Kellessz hozzá te is. Nem elég, ha én elmondom, vagy elolvasod. De a legtöbb módszerhez képest gyors, hatékony, és nincs szükséged hozzá folyamatos segítőre, mert a folyamatot megtanulva önállóan is tudod alkalmazni. Önmagad menedzserévé válhatsz a fizikai és lelki terhek feloldásában.

Radikális változást érhetsz el, nem radikális változtatásokkal. Nem kell életmódot váltanod, nem kell órákat önmagad sanyargatásával a múltadban vájkálnod, nem kell órákat edzőtermekben töltened. Egyszerű, a mindennapokba beilleszthető módszer, amihez megfelelő hozzáállás és gondolkodásmód kell. Melyhez értened kell, hogy nem elég a fizikai oldalt kezelni, de ismerni kell azt is. Nem elég a lelki terheket oldani, de ismerni kell azt is. Egyszerre érdemes a fizikai, az érzelmi és a mentális háromszöggel foglalkozni.

Egyvalami viszont nagyon kell hozzá. Az a vágy, hogy jobban érezd magad, és végre ne legyenek gerincproblémáid. Az a vágy, hogy akarj, tanulj, fejlődj, hogy  legyen akaraterőd és kitartásod ahhoz, hogy saját jólétedért beletedd a testi és lelki munkát a folyamatba, hogy jobb legyen. Elsősorban neked. Hogy az inaktivitásból kimozdulj, elmozdulj az aktivitás felé.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod felszabadítani magad a nyomasztó lelki terhek és állandóan visszatérő gerincfájdalmak alól, akkor jelentkezz ingyenes konzultációra, ahol kötetlenül át tudjuk beszélni, hogy milyen problémáid vannak, miben van elakadásod, min lehetne változtatni, hogy irányba állhass, és javuljon a fizikai és lelki állapotod egyaránt. Ha úgy látom, hogy tudlak segíteni bármilyen anyaggal, akkor továbbítok neked számodra hasznos ingyenes anyagokat, vagy elküldelek ahhoz, aki megfelelő segítséget tud nyújtani. Ha pedig azt látjuk, hogy tudok neked segíteni, akkor arról is válthatunk pár szót.

Előzetes időpontfoglalás telefonos konzultációra