Gerinces blog 6.

►  Nem tudsz megszabadulni a gerincfájdalmaidtól, mert nincs időd eljárni mozogni? Van egy kevesek által ismert okfeltáró megoldás arra. hogy elfoglalt nőként is felszabadítsd magad a testi és lelki terhektől.


Ha anyaként te is azzal küzdesz, hogy állandóan visszatér a hát- és nyakfájásod, kimerültnek és lelkileg megterheltnek érzed magad, és nem tudsz megszabadulni a nyomasztó érzéstől, hogy nem bírod már tovább elviselni a terheket és a gerincfájdalmakat, akkor nagy eséllyel azt gondolod, hogy azért nem tudsz felszabadultan és fájdalommentesen élni, mert nincs időd magaddal foglalkozni. Egyszerűen nem fér bele az idődbe, hogy eljárj mozogni, vagy saját igényednek megfelelő tevékenységeket végezni.

A munkahelyed és a családod által támasztott kihívásokban – jobb esetben – a nap végére a kitűzött feladataid esetleg felét el tudod végezni, és estére hátfájással, befeszült izmokkal és lelkileg lestrapálva esel be az ágyba. Minden nap azt kívánod, hogy bárcsak 48 órából állna a nap, és minden este azon gondolkozol, hogy tudnál szabadságot kivenni, vagy egy kicsit elvonulni, elmenni mozogni, vagy legalább egy-két órára magadra maradni, hogy egy kicsit hagyjon már mindenki békén.

Rohadtul eleged van már abból, hogy mindenki téged talál meg minden problémájával, a főnököd, a gyereked, a férjed, a nagyszülők. Nem elég, hogy gerincfájdalmakkal küzdesz, még a többiek lustaságának vagy éppen érzelmi vívódásainak a terheit is te viszed.

Szeretnél már végre magadra is időt szánni, de ilyen körülmények között egyszerűen nem teheted meg, hogy magaddal foglalkozz. Nem hagyhatod cserben a családod, a munkahelyed, és hiába tervezel be egy kozmetikust, vagy fodrászt, vagy egy jógát, mindig közbejön valami, ami miatt neked kell lemondanod, neked kell alkalmazkodnod. Ez a sok lemondás még több lelki fájdalmat okoz, és még tovább süllyedsz az érzelmi hullámok völgyeibe.

Mivel mindenki megszokta, hogy számíthat rád, és ezt te is így gondolod, hogy a munka, a család az első, te magad majd csak a végén kerülsz sorra, amikor már igazából energiád és kedved sincs semmihez, így aztán belekerültél egy olyan csapdába, amiben ki is használja a környezeted ezt a fajta működésed. Nem tudatosan, de mivel „anya mindig itt van”, „anya úgyis mindent megcsinál”, „anyát mindig mindennel lehet nyúzni”, így meg is teszik.

Ha pedig véletlenül eljutnál egy olyan programra, amiben kicsit lazíthatsz, vagy töltődhetsz, akkor meg lelkiismeret furdalásod van, és azon kattogsz, hogy a férjed, a nagyszülők stb. hogyan menedzselik majd a felmerülő problémákat nélküled.

Amíg nem találod meg a módját annak, hogy hogyan szakíts ki időt magadnak a napodból, akár pár percet is, addig a folyamatosan felgyülemlő feszültség, és a sok teher még tovább fogja „nyomni a vállad”, és még jobban terheli és pusztítja a gerinced.

Azt látom, hogy nagyon sok anya folyamatosan csak halogatja a saját problémáinak megoldását, mert háttérbe helyezi magát, és aztán csodálkozik, azon, hogy estére már nagyon fáj a háta, a nyaka, és már sírhatnékja van a kimerültségtől.

De hogyan tudnál időt szánni magadra egy ilyen élethelyzetben?

Hát most figyelj, mert elmondom, hogy nem az időhiánnyal van a baj. A figyelemmel van a baj. Mégpedig az értő figyelemmel önmagad felé. Azzal, hogy nem tudod, hogy hogyan és hova kell irányítani a figyelmed, hogy úgy érezd, hogy magadra is jut időd.

Mert amikor azt érzed, hogy nincs időd magadra, akkor tulajdonképpen azt érzed, hogy nem töltöttél elég minőségi időt magaddal. Ez így hülyén hangzik, mert ugye mindig magaddal viszed magadat mindenhova, de mégis mindig máson és máshol van a figyelmed. Anyaként meg különösen. Minden pillanatban „menedzselsz”. Vagy a munkád, vagy a gyerekek körüli teendőket, vagy a háztartás rengeteg feladatán görcsölsz. Simán képes vagy egyszerre több mindenre is figyelni, egyszerre több dolgot párhuzamosan csinálni. De ettől aztán teljesen ki is merülsz. Soha nincs az idegrendszered nyugalmi állapotban. Nem tanultad meg, hogy is kell ezt csinálni.

És mivel sosincs magadon értő figyelmed, így azt éled meg, hogy egyáltalán nincs időd magadra.

Pedig nem az időn múlik, hanem az értő figyelmeden. És azon a módszeren, ami megtanít arra, hogy hogyan tudod tölteni az idegrendszered akár percek alatt. Ami nemcsak az energiaszintedre, az érzéseidre, hanem a hangulatodra is hatással lesz.

Értő figyelemnek nevezem azt, amikor nem azért figyelem és érzem az érzéseim, mert valami kiborított, és érzem, hogy a negatív érzések elborítanak, hanem amikor kicsit el tudok vonulni önmagamban, és csendben figyelem magam. Hogy mi zajlik belül. Úgy igazán arra figyelek. Értő módon.

Ha úgy érzed, hogy hát te figyelsz magadra, mert folyamatosan magadról beszélsz, panaszkodsz a sok  feladat, teher miatt, de az igazából nem minőségi foglalkozás magaddal. Az csak belesüllyedés a negatív érzelmeidbe, a frusztráltságodba. Az nem hogy nem tölt, hanem még tovább fogyasztja a energiáid. Hiába gondolod azt, hogy figyelsz magadra, tisztában vagy az érzéseiddel (ami többnyire negatív érzés – bosszúság, düh, elkeseredettség, szomorúság, bánat, idegeskedés, aggódás), ezzel csak tovább hergeled magad, és még jobban belesüllyedsz a rossz érzéseidbe. Nem töltődsz, nem “gyógyulsz”, nem leszel kiegyensúlyozott. Kicsit sem. Mert nem értő módon irányítod magadra a figyelmed. Mert nem a töltő, gyógyító dolgokra figyelsz önmagadban.

De hogyan is figyelj jól, hogyan is legyél jól magaddal úgy igazán, hogy aztán abból töltődhess?

Kis lépésekben kezdd el a figyelmed úgy magadra fordítani, hogy ne csak a befeszült pillanatokban tedd ezt. Kezdj el magaddal csendben lenni. Kicsit nem foglalkozni semmivel, csak azokkal a folyamatokkal, amik benned zajlanak. Amik amúgy magától értetődő, természetes folyamatok, lezajlanak anélkül is, hogy megfigyelnéd. Áramlik a levegő az orrodban. Áramlik a vér az ereidben. Dobog a szíved. Kiterjed és összehúzódik a mellkasod. Ha meg tudod engedni magadnak, hogy időt szánsz a belső folyamatok csendes figyelésére, akkor el tudod kezdeni megtanulni kezelni a rád zúduló, folyamatos kihívásokkal teli stresszes élethelyzeteket.

Hallottad már azt a kifejezést, hogy ahol a figyelem, ott az energia? Ez azt jelenti, hogy ahova a figyelmedet irányítod, oda irányítod az energiád. Vagyis ha mindenhova máshova figyelsz, akkor mindenkit „töltesz” az energiáddal, csak magadat nem. Így leszel hamar fáradt, kimerült, és az így kialakult energiahiánytól fogsz belecsúszni minden stresszhelyzetbe. Emiatt éled meg nehezen a történéseket, emiatt vonódsz bele érzelmileg a munkahelyi problémákba, a gyerekek konfliktusaiba, a férjed feszültségébe.

Nem véletlen, hogy ennyi tehertől a tested fájdalmakkal jelez. Azt üzeni, hogy figyelj oda. Jelzi, hogy hova nem figyeltél. Mivel nem foglalkoztál eleget. Mire nem figyeltél eleget. Hova pakoltad azokat a terheket, amiket feleslegesen magadra húztál, mert nem tudatosan belevonódtál. Mert a figyelmed túl sok felé irányult. Csak éppen magadra nem. Vagy legalábbis nem jól.

Eleinte elég pár perc értő figyelem is, egy-két perc is sokat jelent, mert az ilyen pillanatokban eltűnnek a rossz érzések. Azzal, hogy a figyelmedet saját magad belső folyamataira fordítod, már ott vagy önmagaddal, és benne vagy a jelen pillanatban. Nincs külső történés, esemény, ami kihozna a sodrodból. Ha igazán odaadó figyelemmel teszed, és nem azon gondolkozol, hogy mennyi mindent kellene még megcsinálnod, akkor eltűnnek a gondok és a gondolatok. Pillanatokra, de eltűnnek. Ez az egy-két perc is elég arra, hogy még ha csak pillanatokra is, de békét és belső nyugalmat élj meg.

Már önmagában ez a kis befelé figyelés sokat segít abban, hogy elkezdjen töltődni az idegrendszered, és úgy érezd, hogy van időd magadra, és emiatt valahogy nyugodtabb leszel. Mert ez a töltődés titka. A befelé figyelés. Ettől leszel kiegyensúlyozott. Mert ha lenyugodtál, akkor már nem terhel meg ugyanaz a probléma ugyanolyan mértékben.

Most már tudod, hogy az időhiány nem lehet kifogás. Mert nem abból van hiányod. Mert rengeteg időd van. Napi 16-18 óra. Csak nem jól éled. Nem jó helyen van a figyelmed. Nem engeded meg magadnak ezt a kis töltődést.

A figyelmedet kell megtanulnod a megfelelő módszerrel a megfelelő helyre irányítani. Először csak egy-két percig. Aztán ha rákapsz az ízére, a befelé figyeléssel járó kellemes érzetekre, belső nyugalomra, akkor egyre többször fogod akarni ezeket a minőségi perceket. És ehhez nem kell sok idő. Sőt, egyáltalán nem kell hozzá idő. Mert minden pillanatban megteheted. Amikor házimunkát végzel, amikor dolgozol, amikor a gyerekekkel vagy, amikor a férjedre figyelsz. Valamennyire mindig tudsz egy kicsit befelé figyelni. Amiben az energia minden percben megmarad nálad, nem folyik el minden más figyelemre.

De ez már egy kicsit fejlettebb tudatszint, nem szaladok ennyire előre. Csak kis lépésekben lehet haladni afelé, amire vágysz. A fizikai fájdalmaktól és lelki terhektől mentes felszabadult, energikus élet felé. De az első lépés az, hogy el kell kezdened magaddal foglalkozni.

Mit veszíthetsz vele? Időt? Neeeeem. Azt biztosan nem.

Mit nyerhetsz vele? Időt? Igen, képzeld, időt is. Meg minden mást.

Ha elkezded a figyelmedet befelé irányítani, olyan tudatosság birtokában leszel, amiben tisztán látod majd az elakadásaid. Tudatosabbá válsz a működésedre, jobban tudsz figyelni a testtartásodra, a mindennapi helyzetekből adódó testi reakcióidra, az izmaid befeszülésére, és hogy fizikai szinten hol is kell változtatnod, hogy ne fájjon a nyakad vagy a hátad. Ha megtanulod, és a figyelmed a helyes mozgásmintára tudod irányítani, akkor fizikai szinten energiahatékonyan fogod tenni a dolgod, így legalább már testi szinten csökken a terhelés a gerinceden.

A fizikai terhelésen túl fokozatosan tudatosabbá válsz az érzéseidre és a gondolataidra is, észreveszed, hogy milyen helyzetekben kezded magad rosszul érezni, milyen lelki terhektől nem tudsz megszabadulni, és hogy ezek hogyan hatnak a testedre (melyik testrészed feszül be éppen). Innen indul majd az, hogy ezeket a lelki terheket ki tudod oldani. Mert ezek a terhek a testedben lenyomatokat képeznek, és degeneratív elváltozásokat okozva fájdalmakat hoznak. Ki tudsz lépni a fájdalmakból, a nyomasztó, lehúzó érzésekből egy jó rendszer mentén, lépésről lépésre.

A gondolkodásmódodat és a tudatos figyelmedet kell fejleszteni ahhoz, hogy megszűnjenek a fizikai és lelki terheid által okozott fájdalmak. Így fogsz tudni elérni átütő sikert, hogy a rád zúduló stressz okait megtanulod felismerni és feloldani egy jó módszer mentén.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál a fizikai és lelki fájdalmaid megoldásában, akkor jelentkezz ingyenes konzultációra, ahol kötetlenül át tudjuk beszélni, hogy milyen problémáid vannak, miben van elakadásod, min lehetne változtatni, hogy irányba állhass, és javuljon a fizikai és lelki állapotod egyaránt. Ha úgy látom, hogy tudlak segíteni bármilyen anyaggal, akkor továbbítok neked számodra hasznos ingyenes anyagokat, vagy elküldelek ahhoz, aki megfelelő segítséget tud nyújtani. Ha pedig azt látjuk, hogy tudok neked segíteni, akkor arról is válthatunk pár szót.

Előzetes időpontfoglalás telefonos konzultációra