Gerinces blog 5.

►  Hogyan ne érezz bűntudatot amiatt, ha kilopsz a napodból egy kis „énidőt” magadnak? Mit tegyél, hogy ne kelljen feláldoznod az életed teljes mértékben a családért, és a sok teher miatt ne kerülj bele folyton a gerincfájdalmak okozta negatív spirálba?


Ha te is úgy érzed, hogy mindent megteszel a családodért, és ez már erődön felül történik, mert már fáj a hátad, a nyakad, teljesen kimerült vagy és soha nincs időd töltődni, és attól félsz, hogy rámegy az egészséged, akkor elmondom, hogyan kerülhetsz ki abból a mókuskerékből, amiben most benne vagy.

Először is nézzük meg, hogy milyen helyzetben vagy most.

Már reggel ébredéskor fáj a derekad, és még fel sem kelsz az ágyból, már azt sem tudod, hogyan fogod menedzselni a mai napodat. Jó lenne átmozgatnod magad, hogy egyáltalán fel tudj kelni fájdalom nélkül, de fogalmad sincs, mi lenne a legjobb mozgásforma.

Végre felkelsz, és máris alig van időd felöltözni, reggelizni, elrendezni a családot, már indulsz is a munkahelyedre, mert ma is rengeteg határidős feladatod van. Rohansz, kapkodsz, mindenki idegesít, akadályoz, de még mosolyogva érkezel a munkahelyedre, mert mégsem láthatják rajtad, hogy már reggel szét vagy esve.

Végigküzdöd a napod, aztán ahelyett, hogy pihenni tudnál, jön a bevásárlás, ami már önmagában is borzasztóan frusztráló. Otthon persze minden szanaszét, úszik a lakás, mert senki meg sem mozdította a kisujját, hogy valamit is arrébb rakjon. Örülsz, hogy még valahogy megcsináltad a feladatod a munkahelyeden, és hazaérsz, nemhogy kicsit jól éreznéd magad, totál felrobbansz. Egyre távolabb kerülsz a gyerekektől, mert ők sem szeretik, ha morogsz, és mindenbe belekötsz. Estére már baromira nincs kedved ahhoz, hogy kicsit elvonulj, magadban legyél, esetleg olvass egy jó könyvet. Mire minden feladatoddal végzel, elmegy a nap és azzal együtt minden energiád. Nem hogy egy normális programra nem jutsz el, még otthon sem tudsz magadnak idő szakítani. Ha mégis, akkor annak biztos, hogy meglesz a következménye. Még több feladat gyűlik fel, amit persze neked kell megcsinálnod. És az egész világra haragszol.

Megértem, hogy így érzel. Ebben a helyzetben senki nem lenne jól.

Ahhoz, hogy változtani tudj, meg kell értened, hogy tévesen gondolod. Nem azzal van a baj, hogy mit csinálsz, vagy hogy csinálod. Egyszerűen az a tévhited, hogy ezt mind neked KELL megcsinálnod. Mert ugye más nem csinálja meg, így marad az, hogy te csinálod meg. Vagy hogy MINDENT meg kell csinálnod. Mert mi van akkor, ha nem hetente cserélsz ágyneműt? Vagy nem az egész lakást takarítod ki, ha jön valaki, hanem mondjuk csak a nappalit (igen, lehet, hogy már ennyit leadtál az igényeidből). Vagy évente csak kétszer mosol ablakot, nem havonta.

De az, hogy így gondolkozol, vagy így érzel, vagy ez a normális neked, egyáltalán nem a te hibád. Ezek a működések kódolva vannak benned, mert így csinálta anyukád, a nagymamád, és még ki tudja, hányan a felmenőid közül.

Az, hogy haragszol a világra azért, mert neked túl sok teher nyomja a vállad, az jó. Azzal már el lehet kezdeni a változást. Ha tudod, hogy ki mit csinál rosszul (a férjemnek meg kellene értenie engem, anyámnak jobban kellett volna szeretnie engem, több pénzünk is lehetne, nem kellene fájjon a nyakam), és meg is tudod fogalmazni, azzal már el tudsz indulni egy olyan problémafeltáró folyamaton, ami felszínre hozza az igazán mély sebeket. Azokat a negatív érzéseket, amiket hordozol magaddal, nyomják a vállad, és terhelik a tested. Meghatározzák a hangulatod, és szívesen kipucolnál magadból, hogy felszabadultabb lehess.

Ezeket a rossz beidegződéseket egy megfelelő rendszer mentén át lehet keretezni, hogy azokban a helyzetekben, amelyekben esetleg ráförmednél a gyerekekre, a párodra, a szüleidre, ne a negatív érzések kerítsenek hatalmukba, és ne terheljenek, pusztítsanak tovább. Nagyon fontos megfigyelni, tudatosítani és megfogalmazni, hogy pontosan mitől is kezded magad rosszul érezni. Az milyen érzés pontosan. Ez nehezen szokott menni, de érdemes elidőzni, elgondolkozni kicsit a saját érzéseiden, mert ebből kiindulva tudatos szinten is sok felismerés jöhet a működésedre vonatkozóan. Hogy miért az elvonulást és magadba zárkózást választod, amikor konfliktus helyzetbe kerülsz. Hogy miért ugrasz és üvöltözöl artikulálatlanul, mint egy T-Rex, amikor szerinted valaki nem úgy viselkedik, mint kellene.

A tudatos logikát olyan felismerésekkel kombinálva. ami a tudatalatti  működésedet megmagyarázza, kicsatornázhatók, eltávolíthatók olyan bennragadt érzelmek, amelyek miatt a mai napig támadásnak élsz meg egyszerű történéseket, amikre túlzott reakciókkal reagálsz. Megsértődsz, elkeseredsz, magadba zárkózol és falakat emelsz magad köré, vagy dühös leszel, robbansz és üvöltözöl. A feltáró és átkeretező folyamat végén ezek az érzések megváltoznak, szelídebbek lesznek, és miután felismered saját korlátaid, hiedelmeid, és eltávolítod magadból a negatív érzéseket, egész máshogy látod a világot és önmagadat.

Csak a folyamat eleje nehéz, amíg megtanulod. Mint minden újdonság, eleinte szokatlan és nehéznek tűnik. Aztán sajátoddá válik, és már nem is tudsz élni nélküle. Megszabadít a terheidtől, hogy végre felszabadultan, kötöttségektől mentesen élhesd az életed. És ha ehhez még a fizikai oldalt is hozzáteszed, amiben megtanulod a mozgásrendszer helyes működését, akkor esélyt sem adsz arra, hogy bármilyen gerincproblémád valaha is visszatérjen.

Nem leszel frusztrált, nem leszel ideges, és végre nem lesz bűntudatod amiatt, hogy nem vagy elég jó anya. Szuper anya vagy! Már most is. A lehető legjobb a gyerekeidnek. Csak még nem tudod.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál a nyomasztó lelki terhek és állandóan visszatérő gerincfájdalmak problémáiban, akkor jelentkezz ingyenes telefonos konzultációra, ahol kötetlenül át tudjuk beszélni, hogy milyen problémáid vannak, miben van elakadásod, min lehetne változtatni, hogy irányba állhass, és javuljon a fizikai és lelki állapotod egyaránt. Ha úgy látom, hogy tudlak segíteni bármilyen anyaggal, akkor továbbítok neked számodra hasznos ingyenes anyagokat, vagy elküldelek ahhoz, aki megfelelő segítséget tud nyújtani. Ha pedig azt látjuk, hogy tudok neked segíteni, akkor arról is válthatunk pár szót.

Előzetes időpontfoglalás telefonos konzultációra